torstai 16. huhtikuuta 2020

Aamupäiväretki Kammarinmäen luolalle

Lähimetsän polut alkoivat kyllästyttää, joten etsin hiukan vaihtelua päiväkävelylle. Jyväskylän kaupungin verkkosivuilta luontopolkuja etsiessäni huomasin maininnan Kammarinmäen luolasta Jyväskylän Keltinmäessä, ja päätin lähteä kurkistamaan. Kaupunki tarjosi vain luolan nimen ja polun lähtöpisteen, joilla niilläkin löytää kyllä perille, mutta tässä tulee aavistuksen laajempi kuvaus, jonka perusteella luola löytyy varmasti.

Polun alkupää osoitteessa Ronsuntaipaleentie 86

Helpommin löydettävä pää polkua on karttapisteessä Ronsuntaipaleentie 86, kevyenliikenteenväylän varressa heti Keltinmäen liittymän jälkeen keskussairaalalta päin tullessa. Google maps ohjaa melko täsmällisesti oikein. Pyörällä pääsee alkupisteeseen asti tai kesäkelillä vaikka pitkälle metsäänkin, sillä polku on etenkin alkumatkasta hyvin leveä ja tasainen. Auton joutuu jättämään johonkin kauemmas. Leveää pääpolkua noin kymmenen minuuttia seurailemalla päätyy parinkymmenen metrin päähän luolasta, joka näkyy polun oikealla puolella.



Näin huhtikuisen takatalven kohdalla luolan takaseinää alas lirisee reilusti vettä, ja lattia on yhtä lammikkoa. Vain nuotiopaikka on kuivilla. Takaseinan kivihyllyille on helppo kavuta istumaan.




Luola on sileän, äkkijyrkän seinämän juurella, jota tekisi oikeastaan mieli yrittää kiivetä, mutta ilman kaveria ja liukkaalla maltoin mieleni. Seinämän päällä kulkee toinen pikkupolku, jota eteenpäin seuraamalla päätyy Kultalakintien päähän.

Maisemat Kammarinmäen luolalla eivät ole mitenkään ihmeelliset, mutta luola on mukava mauste metsäretkeen vaikka lasten kanssa. Polku on lisäksi niin helppo, että kesäkelillä tänne pääsee vaikka isorenkaisilla lastenvaunilla melkein perille asti.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saraakallion kalliomaalaukset

Kun kevät alkaa käydä tylsäksi, on aika etsiä lähiseudulta jokin mielenkiintoinen retkikohde ja suunnata päiväretkelle. Tällä kertaa koh...